Vildörtspesto kan man göra på många olika vilda växter som daggkåpa, mjölkört, harsyra, maskros mm. men bäst blir det nog ändå av nässlor. Och nässlor blandade med kirskål är nog precis lika gott.
Denna gång gjorde jag en lite större sats på 3 l grönt, nässlor och kirskål blandat. Den håller i 1-2 vk i kylskåp och är ju så god till allt möjligt. Skriver detta recept dock på 2 l grönt
- 2 l grönt (nässlor, kirskål, maskros, daggkåpa, mjölkörtsblad, sommargyllen, harsyra, små björkblad, rölleka….)
- 2 dl solrosfrön el. cashewnötter
- 2 dl parmesanost el. motsvarande
- 2 vitlöksklyftor
- ca 4 dl matolja
- salt och svartpeppar enligt smak
Förväll nässlorna och kirskålen så håller de bättre sin gröna färg. Krama ur vatten och sätt allt i en mixer och mixa runt. Jag tycker själv om slätare pesto så jag brukar börja med att mixa nötterna och river vitlöken men annars är det att köra allt till en lämplig massa. Känns det för torrt sätter man mera olja.
Njut på bröd, med pasta, på pizza, till sallad, som dipp och vad man nu hittar på.